Gezonde Cinnamon Buns (Kaneelbroodjes)

Kaneelbroodjes. Punt. Eigenlijk hoef ik hier verder niks over te zeggen, want kaneelbroodjes zijn altijd een goed idee. Heerlijk bij een koffietje, krantje erbij en dan genieten van zo’n perfect (liefst warm!) kaneelbroodje dat nog een beetje smeuïg is. En thank goodness heb ik weer een gezond alternatief bedacht dat echt overheerlijk is! En nog steeds een beetje smeuïg, maar lager in de suikers en calo’s.


Nodig voor het deeg:

Droge ingrediënten

  • 70 gr amandelmeel
  • 70 gr boekweitmeel (of ander meel)
  • 1 tl gist
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Natte ingrediënten

  • 1 ei
  • 80 gr zuivelspread naturel (light is een optie als je het low cal wilt houden)
  • 1 a 2 tl vanille extract

Nodig voor de kaneelvulling:

  • 5 zachte dadels ontpit, geweekt (en evt. ontveld)
  • scheut amandel- of havermelk ongezoet
  • 1 el kaneelpoeder

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 C°
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Mix en kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een compact geheel. Het deeg blijft plakkerig omdat de hoeveelheid meel beperkt is. Voeg evt. wat extra meel toe als je het minder plakkerig wil.
  • Mix voor de kaneelvulling in een blender/Magic Bullet de dadels en scheut amandel-/havermelk. Het moet een zachte, romige structuur krijgen, dus voeg evt. een scheutje extra plantaardige melk toe.
  • Roer het kaneelpoeder door de romige dadelpasta.
  • Strooi een beetje meel op het bakpapier. Leg het deeg hierop en duw het deeg met de hand tot een rechthoekige plak met een dikte tussen de 5 mm en 10 mm (niet dikker!). Tip: bestrooi tijdens het platduwen het deeg met wat bloem tegen het plakken.
  • Smeer vervolgens de kaneelvulling over het deeg. Hou 1 tl vulling apart.
  • Rol het deeg vanaf de brede kant op. Snijd de rol in 10 a 12 plakken van 2 a 3 cm dik.
  • Leg de rolletjes op hun ‘rug’ tegen en bij elkaar.
  • Doe een klein scheutje water bij de kaneelvulling die je apart had gehouden en bestrijk de bovenkant van de broodjes hiermee.
  • Strooi evt. wat gehakte cashew- of pecannoten er overheen.
  • Plaats 30 tot 45 min. in de oven.

Geniet van een heerlijk gezond kaneelbroodje bij de koffie! En bewaar de broodjes gewoon in de vriezer. ’s Ochtends even 2 of 3 broodjes in de oven en je hebt echt een mega luxe en lekker ontbijt!

Voedingswaarde:

  • 968 kcal voor alle 10  de broodjes, dus 97 kcal per broodje
  • 42,4 gr eiwit in totaal, dus 4,2 gr per broodje
  • 84,3 gr koolhydraten, dus 8,4 gr per broodje