PILATES

De lessen zijn in de studio & live online via Teams

Hoe is Pilates ontstaan?

Pilates is een low-impact bewegingsvorm gericht op het verbeteren van spierkracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie. De methode is in de jaren 20 van de vorige eeuw ontwikkeld door Joseph Pilates. Hij was van mening dat de houding, ademhaling en leefstijl van de mens de basis is van een gezond lichaam. Tijdens WOI werkte hij in een veldhospitaal en gebruikte hij zijn unieke fysieke oefeningen om oorlogsveteranen weer op de been te helpen, o.a. door middel van veren te bevestigen aan hun ziekenhuisbedden. Toen hij zich in 1923 vestigde in New York en daar zijn studio opende, werd Pilates zeer populair onder bekende professionele dansers als Martha Graham en George Balanchine. Tegenwoordig zweren celebs van deze tijd, zoals Jennifer Aniston, Adele, Kate Hudson, Sandra Bullock, maar ook onze eigen Doutzen Kroes, bij Pilates om hun lichaam sterk en in shape te houden.

Wat is Pilates?

Pilates richt zich op het versterken van het lichaam als geheel, zowel de grote als kleine spieren, zodat het lijf volledig in balans is. Het voornaamste doel is om een sterke en stabiele core op te bouwen. Onder de core-spieren vallen alle spieren tussen de heupen en de schouders tot de rompspieren. Denk hierbij dus aan de buik-, rug-, en schouderspieren, maar ook aan het middenrif, bekkenbodem en nekspieren. Het zijn deze spieren die je helpen bij je dagelijkse taken zoals het optillen van je kind, het sjouwen van zware spullen, lopen, zitten, draaien en eigenlijk elke beweging die je kunt voorstellen. Daarnaast helpt een sterke core om rugklachten te verminderen/verhelpen, om je lijf na een zwangerschap weer in vorm te krijgen, en draagt het bij aan een goede (zit)houding.
Er zijn verschillende vormen van Pilates: van klassieke tot moderne oefeningen, van mat-oefeningen met attributen als weerstandsbanden of de Magic Circle tot toestellen als bijvoorbeeld de Reformer en de Cadillac. Welke vorm van Pilates je ook kiest, alle oefeningen zijn gericht op het versterken van de core-spieren van het lichaam en het verbeteren van de flexibiliteit, het evenwicht en de houding.
Vanwege het low-impact karakter is Pilates geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of blessures.

Bij Lots of Energy wordt de meest voorkomende vorm van Pilates toegepast: namelijk op de mat, waardoor het voor iedereen heel toegankelijk is. Iedere week is er een andere les waarbij klassiek en modern Pilates met elkaar worden afgewisseld. Daarnaast wordt er gevarieerd met hulpmiddelen als lichte gewichtjes, de Magic Circle, mini of lange weerstandsbanden, enkelgewichten, kleine of grote Pilatesballen, etc. Bij iedere oefening worden alternatieven aangeboden, zodat iedereen mee kan doen op het eigen niveau en tempo. Hoewel klassiek Pilates eigenlijk heel serieus (beetje streng) is, wordt er bij de lessen van Lots of Energy tussendoor gewoon gelachen, is er een fijn muziekje op de achtergrond en krijgt iedereen altijd wel ‘feel good vibes’ mee. De lessen zijn in een sfeervolle ruimte, met openslaande deuren naar een groene tuin, en kunnen ook tegelijk live online via Teams worden meegedaan. Dus als je je een keer niet top fit voelt, of je hebt geen tijd om naar de studio te komen, dan kun je altijd online meedoen. Zelfs vanaf je vakantie-adres!

Mentale gezondheid

Naast de fysieke voordelen, heeft Pilates ook voordelen voor je mentale gezondheid. Pilates is een actieve vorm van ‘Mindfulness’ omdat het helpt je hoofd leeg te maken en je zorgen of to-do lijstjes even opzij te zetten. Bij Pilates heb je focus nodig om de oefeningen goed uit te voeren, waardoor het ook helpt je concentratievermogen te verbeteren. Daarnaast ontwikkel je met Pilates wilskracht en zelfvertrouwen én zorgt het voor een goed humeur. Zeker als je bij Lots of Energy traint!

6 principes van Pilates

1.
Concentratie: om zo het maximale resultaat uit elke oefening te halen. Hiermee dwing je ook je brein om bij de les te blijven.
2.
Centreren: van je kern (‘core’). Voor alle oefeningen gebruik je je core, het centrum van je lichaam.
3.
Controle: leren bewegen vanuit controle, want elk lichaamsdeel heeft een eigen functie.
4.
Precisie: de oefeningen voer je op een bewuste manier uit, voor het beste resultaat.
5.
Vloeiende bewegingen: aaneenschakeling van alle oefeningen.
6.
Ademhaling: om zo zuurstof naar je spieren te transporteren, hierdoor krijgen je spieren meer energie om het maximale uit je oefening te halen. Een goede ademhaling zorgt ook voor minder stress.

Nog even:

Wat is nu het verschil tussen Pilates en Yoga?

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Pilates methode en Yoga. Zo zijn beide gericht op het verhogen van flexibiliteit, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen. Toch kun je deze twee bewegingsvormen niet met elkaar vergelijken. Het voornaamste verschil zit in de spirituele component. Bij Pilates speelt de geest een belangrijke rol in die zin dat er focus en aandacht nodig is bij de (kracht)oefeningen en het controleren van het lichaam tijdens de bewegingen. Bij Yoga worden de bewegingen meer gekoppeld aan hoe je hier mee om gaat in je mind, hoe je het ervaart en voelt.

Wil je Pilates uitproberen? Meld je dan aan voor een gratis proefles!
In het lesrooster zie je op welke dagen en tijden Pilates bij Lots of Energy is.

Dank voor de les Lotte!

Eerlijk gezegd heb ik soms echt geen zin om te sporten. Dat ik niet de deur uit hoef om naar een sportschool te gaan én dat de workouts maar 30 minuten zijn, maakt echt het verschil. Nu weer energie en een positief gevoel!! Thx! 

PATTY

menu
WhatsApp WhatsApp mij